1) Ce este gazonul?
Gazonul este un soi de graminee (iarbă) care se folosește pentru a realiza un covor de iarbă compact. Deși are rol strict estetic, gazonul se trage din aceeași familie precum iarba de pășunat. În timp s-au realizat soiuri decorative precum gazonul, iar calitatea acestuia depinde de frecvența cu care este tuns și nivelul de umiditate.
2) Categorii gazonCum alegi gazonul? În primul rând trebuie să ții cont de locul în care vrei să îl plantezi. Există soiuri specifice pentru umbră -soare, umiditate crescută sau dimpotrivă, pentru zone secetoase. Traficul din aria în care va fi sădit este un alt criteriu pe care să îl consideri. În mod evident, gazonul pentru grădini ornamentale este diferit de cel de la locurile de joacă sau terenuri sportive.
Diferența dintre aceste tipuri de gazon este dată de modul în care sunt combinate soiuri de semințe, fiecare crescând în condiții climaterice specifice.
Tipuri de gazon
Pentru a alege corect, vom trece în revistă cate tipuri de gazon sunt pornind de la modul în care este cultivat, la clasificarea în funcție de destinația acestuia, de rezistenta la trafic și condiții de umezeală.
Pornind de la cum se plantează gazonul, găsiți pe piața specifică: gazon din semințe (prin însămânțare), rulouri de gazon care sunt rezultatul brazdelor și răsaduri care sunt doar pentru specii rare și se găsesc în benzi sau cuburi cu un număr redus de fire.
Distingem mai multe tipuri de gazon din punct de vedere al rezistentei acestuia la trafic, iar fiecare soi impune condiții mai mult sau mai puțin severe de umiditate. Spre exemplu, gazonul de trafic intens tinde să reziste mai bine la soare și este mai puțin pretențios în condiții de umiditate scăzută.
Gazonul normal este cel mai potrivit pentru curte și gradină în condițiile în care există trafic mediu spre intens.
Gazonul ornamental este potrivit pentru grădini publice, este rezistent unei încărcături mari și la umiditate scăzută, fără să fie nevoie să fie tuns des. Întreținerea gazonului ornamental este mai simplă, acesta fiind în special recomandat pentru spații intens circulate.
Gazonul pentru sport suportă efort intens de scurtă durată, urmat de perioade de refacere și întreținere îndelungate.
Gazonul decorativ este de culoarea verde intens și este mai pretențios în întreținere. Nu suportă trafic și are nevoie de umiditate sporită.
Din punct de vedere al întreținerii gazonului în variate condiții climaterice avem: gazon de umbră și de soare. În timp ce primul tip are nevoie de un număr limitat de ore de lumină, cel de al doilea trebuie expus ore îndelungate la soare pentru a se menține verde. Aceasta pentru că fiecare soi e diferit și în funcție de lungimea rădăcinilor firelor de iarbă, gazonul cere mai multă sau mai puțină apă.
3) Alegerea potrivita a gazonului
Pentru alegerea gazonului potrivit se ține cont de patru aspecte esențiale:
condiții climaterice (soare- umbră și umiditate),
rezistența la trafic intens
calitatea solului unde se sădesc semințele de iarbă,
pH pământului pentru gazon și mineralele din componența acestuia.
4) Ingrijire gazon
5) Tratamente gazon
6) Buruieni gazon
7) Insamantare, reinsamantare gazon
8) Udare gazon
Preluare articol de aici